Menu Sluiten

Wat doet een boekhouder voor zzp’ers?

Hoe weet je of je de boekhouding beter zelf kunt doen of wanneer het toch slimmer is om een boekhouder in te huren? Dit hangt als eerste af van jouw budget, omdat je een boekhouder wel moet kunnen veroorloven. Verder moet je altijd een afweging maken tussen:

  • Ik heb boekhoudkennis; als je al enigszins bekend bent met het bijhouden van administratie, kan het prettig zijn om zelf je boekhouding te doen. Heb je er helemaal geen verstand van, dan kan je het beter uitbesteden aan een ervaren boekhouder.
  • Ik vind het bijhouden van administratie leuk; Dat je weinig kennis hebt van een onderwerp zoals boekhouding, wilt nog niet betekenen dat je jezelf er niet in kunt verdiepen. Maar je moet het natuurlijk wel leuk vinden om dit uit te zoeken, anders kan het een klus worden waar je enorm tegenop gaat zien en uit gaat stellen.
  • Ik heb genoeg tijd om zelf mijn boekhouding te doen; Als je zelf alles wilt regelen, ben je vaak 2-4 uur per week kwijt aan je boekhouding. Die tijd moet je vrij willen en kunnen maken. Besteed je de boekhouding uit aan een goedkope boekhouder, zal je er slechts 30 minuten per week eraan moeten besteden.

Heb je op bovenstaande punten minimaal 2 keer voor jezelf ‘nee’ geantwoord? Omdat je boekhouding bijvoorbeeld niet leuk vindt en er geen tijd voor hebt? Dan is het verstandig om het uit te besteden. Als je wel tijd en zin hebt om je hierin te verdiepen, kan je ervoor kiezen om het zelf te doen.

Waar moet je op letten?

Er zijn enorm veel boekhouders te vinden, en het kan erg lastig zijn om een goedkope boekhouder te vinden die ook nog eens goed is. Op deze volgende punten moet je letten bij het kiezen van een voordelige boekhouder:

  • Probeer vooraf duidelijkheid te krijgen over welke diensten er worden geleverd; kan je bijvoorbeeld altijd bij je boekhouder terecht met vragen? Hoe zit het met de belastingaangifte? Etc.
  • Het is belangrijk dat jouw boekhouder een paar basisvragen kan beantwoorden over de boekhouding;
  • Verder moet jij de boekhouder goed kunnen volgen; gebruikt hij/zij veel jargon en begrijp je niet goed wat er gezegd wordt? Dan is het verstandig om verder te zoeken.
  • Vraag tot slot naar wat hen uniek maakt en hoe zij verschillen t.o.v. andere boekhouders. Dit kan je weer gebruiken in eventuele gesprekken met andere boekhouders.